När du lånar pengar så betalar du ränta på ditt lån. Den ränta som anges är den nominella räntan för lånet men en kreditgivare ska också ange en effektiv ränta. I den effektiva räntan så är även alla avgifter för lånet inräknade. Detta gör att det enklaste sättet att för dig som kund kunna jämföra kostnaden för olika lån är att titta på den effektiva räntan.

Vidare så är det viktigt för dig som kund att komma ihåg att det är mer fördelaktigt för dig att betala ränta än en avgift. Anledningen till det är att alla ränteutgifter som du har haft under ett år är avdragsgilla i din deklaration vilket inte utgifter för avgifterna är. Detta gör att om du jämför 2 olika lån med samma effektiva ränta men där det ena har en högre nominell ränta och det andra har en lägre nominell ränta men en högre avgift så är lånet med den högre nominella räntan det billigare alternativet.

Formel för beräkning av effektiv ränta

Formeln för att räkna fram effektiv ränta på ett lån är komplicerad och kan dessutom variera en del. För att effektiv ränta skall vara gemensam för alla länder i EU finns den beskriven i Europaparlamentets direktiv om konsumentavtal. Vi visar formlen för beräkning av effektivränta nedan.

effektiv ränta